L’Aikido

Què és l'aikido?

L’aikido és un art marcial d’origen japonès, que no oblida els seus orígens guerrers i que proporciona als seus practicants els mitjans per a defensar-se davant qualsevol mena d’agressió. Però l’aikido és més que un art de combat: és un budo orientat cap a l’harmonització universal. La finalitat de l’aikido no és destruir a l’adversari, sinó fer-li comprendre la inutilitat de la seva agressivitat i contrarestar el seu atac.

Morihei Ueshiba Sensei va desenvolupar l’Aikido prenent com a font algunes de les principals arts marcials del samurai,). Ueshiba Sensei les va transformar les tècniques i les va sistematitzar, creant l’Aikido modern (1883-1969). L’Aikido modern es basa especialment en els ensenyaments de Daito Ryu Aiki Jutsu rebuts pel mestre Ueshiba i transmesos per llargues línies de mestres d’arts marcials i de Ryu kenjutsu. És per això que els desplaçaments i tècniques circulars que caracteritzen a l’Aikido es realitzen en concordança amb el maneig del sabre japonès.

Un mètode de combat defensiu

Tècnicament, l’Aikido és un mètode de combat defensiu basat en tècniques que durant molt de temps van ser mantingudes en secret pels llinatges de guerrers per la seva eficàcia pràctica. Es basen en projeccions, atemis (cops controlats que s’apliquen a diferents parts del cos), luxació i controls, aplicats després d’haver provocat el desequilibri de l’oponent.

La característica del Aikido es que utiliza la fuerza y la agresividad del oponente para girarlo contra este, haciendo que sus técnicas sean extremadamente efectivas independientemente del peso, altura o género del oponente.

Més que un art de combat

Però l’Aikido és més que un art de combat: és un budo orientat cap a l’harmonització universal. La finalitat de l’Aikido no és destruir a l’adversari, sinó fer-li comprendre la inutilitat de la seva agressivitat i contrarestar el seu atac.

Tècnicament, l’aikido és un mètode de combat defensiu que comprèn tècniques de luxació, de projecció, i fins i tot de atemi (cops controlats que s’apliquen en diferents parts del cos).

Morihei Ueshiba Sensei va desenvolupar l’Aikido prenent com a font algunes de les principals arts marcials del samurai, com el aiki jujutsu o el ryu kenjutsu (estil d’esgrima antecessor del kendo). És per això que els desplaçaments i tècniques circulars que caracteritzen a l’aikido es realitzen en concordança amb el maneig del sabre japonès.

Desenvolupar l’equilibri

Per la seva tècnica i la seva filosofia, l’aikido pretén desenvolupar l’equilibri dels seus practicants per a potenciar la seva capacitat de mantenir-se centrats. La pràctica de l’aikido és dirigida a tota mena de públic, des de nens fins a ancians de qualsevol gènere. Aquesta disciplina respecta la integritat física del practicant atès que actua considerant el sentit natural de les articulacions i les caigudes es produeixen rodant. L’aikido permet dur a terme un treball físic i mental adaptat a qualsevol edat i condició.